Šta ako dete ne želi da ide u vrtić

Šta ako dete ne želi da ide u vrtić? Ako ste roditelj malog deteta, verovatno ste se suočili sa ovim problemom. Vaše dete plače, vrišti, kuka i neće da se odvoji od vas kada ga vodite u vrtić. Možda se pitate šta radite pogrešno, da li je vaše dete srećno, da li je vrtić dobar izbor za njega.

Dete ne želi da ide u vrtić

Ne brinite, niste sami. Ovo je veoma česta situacija koja se dešava mnogim porodicama. Uz pomoć ovih saveta probajte da prevaziđete ovu krizu i pomognete svom detetu da zavoli vrtić.

Zašto dete ne želi da ide u vrtić?

Postoji više razloga zašto dete može da odbija da ide u vrtić. Neki od njih su:

 

– Strah od nepoznatog. Dete može da se plaši novog okruženja, novih ljudi, novih pravila i rutina. Možda se oseća nesigurno i nezbrinuto bez vas.

– Separaciona anksioznost. Dete se može bojati da će vas izgubiti ako vas ostavi. Možda misli da ćete ga zaboraviti ili da se nećete vratiti po njega.

– Loše iskustvo. Dete može imati negativnu asocijaciju sa vrtićem, na primer, ako je bilo bolesno, povređeno, zlostavljano ili zapostavljeno u vrtiću. Možda je imalo sukob sa drugim detetom ili vaspitačem.

– Promena u porodici. Dete može biti pod stresom zbog neke promene u porodici, na primer, razvod roditelja, dolazak novog člana porodice, selidba ili smrt bliske osobe. Možda se oseća zapostavljeno ili ljubomorno.

– Nedostatak motivacije. Detetu može biti dosadno ili nezainteresovano za aktivnosti u vrtiću. Možda nema prijatelje ili se ne slaže sa njima. Možda mu nedostaje izazov ili stimulacija.

Kako da pomognete detetu da zavoli vrtić?

Evo nekoliko saveta kako da pomognete svom detetu da prevaziđe strah i otpor prema vrtiću:

 

– Prvo se potrudite da odaberete pravi vrtić za vaše dete. Predlažemo da pročitate ovih 5 saveta kako izabrati pravi vrtić za dete.

– Pripremite dete za vrtić. Pre nego što krene u vrtić, razgovarajte sa detetom o tome šta ga čeka u vrtiću, šta će da radi, s kim će se igrati, ko će ga čuvati. Pokažite mu slike ili video snimke vrtića i dece koja se tamo zabavljaju. Odvedite ga u posetu vrtiću i upoznajte ga sa prostorijama, igračkama, vaspitačima i drugom decom.

Više o ovome pročitajte u blogu „Kako da se pripremite za prvi dan u vrtiću“.

– Budite dosledni i strpljivi. Ustanovite rutinu koja će detetu dati osećaj sigurnosti i predvidljivosti. Uvek ga budite na isti način i u isto vreme. Ne menjajte planove u poslednjem trenutku. Ne odustajte od vrtića ako dete pravi scenu ili vas moli da ostane kod kuće. Budite mirni i odlučni i objasnite mu da je to njegova obaveza i da ćete se sigurno vratiti po njega.

– Pružite mu podršku i utehu. Razumite i prihvatite detetove emocije i potrebe. Ne kritikujte ga ili kažnjavajte zbog toga što plače ili se opire. Zagrlite ga i poljubite pre nego što ga ostavite u vrtiću. Recite mu da ga volite i da ste ponosni na njega. Dajte mu neki predmet koji ga podseća na vas, na primer, sliku, plišanu igračku ili maramicu. Obećajte mu da ćete se javiti tokom dana ili da ćete mu doneti neki poklon kada dođete po njega.

– Podstičite ga na socijalizaciju i zabavu. Pohvalite dete kada se lepo ponaša u vrtiću, kada se igra sa drugom decom, kada učestvuje u aktivnostima, kada sluša vaspitače. Pitajte ga šta je radio u vrtiću, šta mu se svidelo, šta je naučio. Pokažite interesovanje i radost za njegovo iskustvo. Podstičite ga da stiče prijatelje i da se druži sa njima i van vrtića. Organizujte zajedničke igre, rođendane ili izlete sa drugom decom i njihovim roditeljima.

– Sarađujte sa vrtićem. Budite u kontaktu sa vaspitačima i rukovodiocima vrtića. Obavestite ih o detetovom raspoloženju, potrebama, problemima ili promenama u porodici. Pitajte ih za savet ili pomoć ako je potrebno. Pratite njihove smernice i pravila. Uključite se u aktivnosti i događaje koje organizuje vrtić. Pokažite detetu da cenite i poštujete vrtić i ljude koji rade tamo.

Zaključak

Ne očajavajte ako vaše dete ne želi da ide u vrtić. To je normalna faza koja će proći uz vašu podršku i saradnju sa vrtićem. Vaše dete će uskoro shvatiti da je vrtić zabavno i korisno mesto gde može da uči, raste i stvara prijateljstva.

Možda će vas zanimati:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga vrtića

Scroll to Top