Sa koliko godina je najbolje da dete krene u vrtić

Sa koliko godina je najbolje da dete krene u vrtić? Ovo je pitanje koje muči mnoge roditelje koji žele da obezbede najbolje uslove za razvoj svoje dece. Nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje, jer svako dete je drugačije i ima svoj tempo i potrebe. 

Sa koliko godina dete treba da ide u vrtić

Međutim, postoje neki opšti saveti koji mogu da pomognu roditeljima da donesu pravu odluku.

1. Dete treba da bude spremno za vrtić, kako fizički tako i psihički

Fizička spremnost podrazumeva da dete može da se hrani, oblači i koristi toalet samostalno, kao i da ima dobar imunitet i redovne vakcinacije. Psihička spremnost znači da dete može da se odvoji od roditelja bez prevelikog stresa, da se prilagodi novoj sredini i ljudima, i da uspostavi kontakte sa vršnjacima.

2. Roditelji treba da budu spremni za vrtić, kako materijalno tako i emotivno

Materijalna spremnost podrazumeva da roditelji mogu da priušte troškove vrtića, kao i da obezbede sve potrebne stvari za dete (odeću, obuću, hranu, igračke…). Emotivna spremnost znači da roditelji mogu da podrže dete u ovom velikom koraku, da mu pruže sigurnost i ljubav, i da sarađuju sa vaspitačima i drugim roditeljima.

3. Vrtić treba da bude kvalitetan i prilagođen potrebama deteta

Kvalitetan vrtić podrazumeva da ima dovoljno prostora, opreme, igračaka i materijala za rad sa decom, kao i stručno i ljubazno osoblje. Prilagođen vrtić znači da ima raznovrsne programe i aktivnosti za decu različitih uzrasta i interesovanja, kao i fleksibilno radno vreme i mogućnost prilagođavanja rasporeda.

Da biste najlakše saznali koji sve vrtići postoje u vašoj okolini i koje aktivnosti i programe nude, posetite našu stranicu SVI VRTIĆI i jednostavno istražite sve ponude.

Zaključak

Može se reći da nema tačnog odgovora na pitanje sa koliko godina je najbolje da dete krene u vrtić, već da sve zavisi od individualnih okolnosti svakog deteta i porodice. Međutim, neki stručnjaci smatraju da je najbolje vreme za polazak u vrtić između druge i treće godine života deteta, jer tada dete ima dovoljno razvijene veštine i sposobnosti za socijalizaciju i učenje. Naravno, ovo nije pravilo koje važi za sve, već samo smernica koja može da pomogne roditeljima u donošenju odluke.

Možda će vas zanimati:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga vrtića

Scroll to Top