Kako da se pripremite za prvi dan u vrtiću

Kada dođe vreme za polazak deteta u vrtić, jedno od glavnih pitanja za sve roditelje je kako da se pripremite za prvi dan u vrtiću. To je svakako veliki korak za vaše dete, ali i za vas. Svi smo tada uzbuđeni, ali pomalo osećamo i strah, brigu i neizvesnost. Kako će se dete snaći u novoj sredini? Kako će se odvojiti od vas? Kako ćete vi podneti rastanak? Da li će dete biti srećno i zadovoljno u vrtiću?

Kako da pripremite dete za prvi dan u vrtiću

Evo nekoliko saveta kako da se što bolje pripremite za prvi dan u vrtiću i kako da ga učinite što lakšim i lepšim za vas i vaše dete.

1. Razgovarajte sa detetom o vrtiću.

Objasnite mu šta je to vrtić, šta će tamo da radi, koga će sve da upozna, kako će da se igra, uči i zabavlja. Pokažite mu slike vrtića, igračaka, vaspitača i dece. Pričajte mu o prednostima vrtića, kao što su nova prijateljstva, nova znanja i veštine, nova iskustva i avanture.

2. Posetite vrtić pre prvog dana.

Ako je moguće, odvedite dete u vrtić da se upozna sa prostorom, osobljem i decom. Neka se malo igra i razgleda. To će mu pomoći da se oseća sigurnije i poznatije kad dođe prvi dan vrtića.

Prilikom odabira vrtića predlažemo da detaljno istražite ponude, što možete učiniti ako klinkne OVDE.

3. Pripremite sve potrebne stvari za vrtić.

Nabavite ranac, flašicu za vodu, rezervnu odeću, patofnice, omiljenu igračku ili ćebence. Neka dete bude uključeno u izbor i pakovanje stvari. To će mu dati osećaj kontrole i učešća.

4. Uspostavite rutinu.

Nekoliko dana pre prvog dana u vrtiću počnite da usklađujete detetov ritam spavanja i jela sa onim koji će imati u vrtiću. Probudite ga ranije, doručkujte zajedno, obucite ga i spremite za polazak u vrtić. Tako ćete dete da naviknete na novi raspored i izbeći stres i žurbu.

5. Budite pozitivni i optimistični.

Na dan polaska u vrtić budite veseli i nasmejani. Pokažite detetu da ste srećni zbog njegovog novog početka i da verujete u njega. Izbegavajte da pokazujete svoju tugu, nervozu ili krivicu. Dete će osetiti vaše raspoloženje i reagovati na njega.

6. Oprostite se od deteta na miran i kratak način.

Recite detetu da ga volite, da ste ponosni na njega i da ćete doći po njega kad završi vrtić. Zagrlite ga i poljubite, ali nemojte da se predugo zadržavate ili vraćati nazad. To bi moglo da poveća detetovu anksioznost i oteža odvajanje.

7. Budite dosledni i strpljivi.

Prvih nekoliko dana ili nedelja može biti teško za vas i vaše dete. Može doći do plakanja, grljenja, moljenja ili ljutnje. To su normalne reakcije na promenu i prilagođavanje. Nemojte odustajati ili menjati odluku. Budite čvrsti, ali nežni.

Pružite detetu podršku, razumevanje i utehu. Vremenom će se dete naviknuti na vrtić i početi da uživa u njemu.

Možda će vas zanimati:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga vrtića

Scroll to Top