Kako da se dete socijalizuje u vrtiću

Svima nam je poznato da socijalizacija počinje u porodici, a postavlja se pitanje kako da se dete socijalizuje u vrtiću, gde ima priliku da se upozna i druži sa svojim vršnjacima.

Socijalizacija deteta u vrtiću

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude srećno, zdravo i uspešno. Jedan od važnih aspekata razvoja deteta je socijalizacija, odnosno sposobnost da se uspostave i održavaju pozitivni odnosi sa drugim ljudima.

Međutim, neka deca imaju teškoća u socijalizaciji. Možda su previše stidljiva, plašljiva, agresivna ili povučena. Možda ne znaju kako da započnu ili održe razgovor, kako da podele igračke ili kako da reše konflikt. Možda se osećaju usamljeno, izolovano ili odbačeno. Kako roditelj može da pomogne svom detetu da prevaziđe ove izazove i da se bolje socijalizuje sa drugom decom u vrtiću?

Pa kako da se dete socijalizuje u vrtiću?

Ovih 5 saveta mogu biti od pomoći:

– Prvo je važno da pronađete pravu sredinu, odnosno vrtić za vaše dete. Predlažemo da pročitate ovih 5 saveta kako izabrati pravi vrtić za dete.

 

– Razgovarajte sa detetom o njegovim osećanjima i iskustvima u vrtiću. Pokažite mu da ga razumete, podržavate i volite bezuslovno. Ohrabrite ga da vam kaže šta mu se sviđa, a šta ne sviđa u vrtiću, sa kim se druži, a sa kim ne, kako se oseća kada je sa drugom decom, kako reaguje na njihovo ponašanje i kako oni reaguju na njegovo.

– Budite dobar primer za svoje dete. Pokažite mu kako se ponašate prema drugim ljudima, kako ih pozdravljate, komplimentirate, zahvaljujete, izvinjavate, slušate, postavljate pitanja, izražavate svoje mišljenje i osećanja, kako rešavate probleme i nesuglasice. Dete će učiti od vas i imitirati vas.

– Podstičite dete da bude aktivno i radoznalo. Nudite mu različite igračke, knjige, muziku, bojice i druge materijale koji će ga zainteresovati i motivisati za igru i učenje. Pomozite mu da razvije svoje veštine, talente i hobije. To će mu pomoći da stekne samopouzdanje i samopoštovanje, kao i da privuče pažnju i simpatije druge dece.

– Organizujte zajedničke aktivnosti sa drugom decom iz vrtića. Pozovite ih kod vas na igru ili idite kod njih. Odvedite ih u park, na igralište ili u bioskop. Pripremite im zabavne igre, zagonetke ili priče. To će omogućiti detetu da bolje upozna svoje vršnjake, da stvori prijateljstva i da se oseća prihvaćeno i pripadajuće.

– Uključite se u rad vrtića. Upoznajte se sa vaspitačima i drugim roditeljima. Pratite šta se dešava u grupi vašeg deteta, kakve su aktivnosti, pravila i atmosfera. Saradjujte sa vaspitačima oko potreba i problema vašeg deteta. Učestvujte u roditeljskim sastancima, radionicama ili proslavama. To će pokazati detetu da vam je stalo do njegovog vrtićkog života i da ste tu da mu pomognete.

Možda će vas zanimati:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga vrtića

Scroll to Top