Оdvikavanje deteta od pelena

Odvikavanje deteta od pelena je jedan od najvažnijih koraka u njegovom razvoju. Međutim, to nije uvek lako ni za roditelje ni za dete. Kako da znate kada je pravo vreme za odvikavanje? Kako da pomognete detetu da se oseća sigurno i podržano? Kako da prevaziđete izazove i frustracije koji mogu da se pojave tokom ovog procesa?

U nastavku pročitajte par saveta i trikova koji vam mogu olakšati ovaj važan zadatak.

Odvikavanje deteta od pelena

Prvo, treba da znate da nema univerzalnog načina kod procesa odvikavanja deteta od pelena. Svako dete je drugačije i ima svoj ritam i tempo.

Znaci koji mogu da ukažu na to da je dete spremno na odvikavanje od pelena

– Dete pokazuje interesovanje za toalet ili nošu i želi da ih koristi.
– Dete može da prepozna kada ima potrebu da piški ili kaki i da to kaže rečima ili gestovima.
– Dete može da obuče i svuče gaćice ili pantalone samostalno.
– Dete ima suvu pelenicu duže vremena, naročito tokom dnevnog sna ili noći.

Ako primetite neke od ovih znakova, možete da počnete sa pripremom deteta za odvikavanje.

Koraci koje možete da preduzmete za odvikavanje deteta od pelena

– Nabavite nošu ili adapter za toalet koji je prilagođen veličini i potrebama deteta. Možete da pustite dete da samo izabere boju ili dizajn koji mu se sviđa.

– Objasnite detetu šta je svrha noše ili adaptera i kako se koriste. Pokažite mu primerom kako vi idete u toalet i kako perete ruke posle toga.

– Stavite nošu ili adapter na vidno mesto u kupatilu ili u prostoriji gde dete provodi najviše vremena. Podstičite dete da sedne na nošu ili adapter kad god oseti potrebu, ali nemojte ga prisiljavati ni kažnjavati ako odbije.

– Pohvalite dete kad god uspešno obavi nuždu na noši ili adapteru. Možete da mu date i neku malu nagradu, kao što je nalepnica, bombona ili igračka.

– Budite strpljivi i tolerantni prema greškama i nezgodama koje će se sigurno desiti. Nemojte da vičete ni da grdite dete ako se upiški ili ukaki u gaćice. Umesto toga, recite mu da nije ništa strašno i da će sledeći put uspeti.

– Postepeno smanjujte upotrebu pelena, naročito tokom dana. Možete da koristite pelene samo tokom noći ili kad idete negde napolje. Objasnite detetu da su pelene samo privremeno rešenje i da će uskoro moći da ih baci.

– Budite dosledni i istrajni u primeni ovih saveta. Nemojte menjati rutinu ni vraćati se na pelene ako naiđete na poteškoće. Verujte u sebe i u svoje dete i uspeh neće izostati.

Zaključak

Odvikavanje deteta od pelena je veliki izazov, ali i velika radost. Uživajte u ovom periodu sa svojim detetom i budite ponosni na njegov napredak. Srećno!

Možda će vas zanimati:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga vrtića

Scroll to Top